Subnavigatie

Kunnen handen je gedachten lezen?

 

Handen verzenden onze innerlijke boodschap, ze vertellen ongemerkt onze gedachten...

Opeens voel je een kriebel aan je neus terwijl je aan een collega vertelt hoe geweldig die nieuwe opdracht is. Je overdrijft een beetje om indruk te maken maar zonder dat je er erg in hebt, is jouw hand al bij je neus. Je hebt geen korstje of irritatie aan je neus die deze jeuk veroorzaakt.

Nee, je hersenen geven een signaal af omdat je dingen groter maakt en voor je het in de gaten hebt, kriebel je aan dat ene plekje waar je altijd jeuk krijgt als je dingen uitvergroot. Of - wanneer je in een vergadering zit - die veel te lang duurt, geven je hersenen een signaal aan je kuit. De kuit die in rustpositie zit heeft hierdoor een kriebelig gevoel, waardoor jij dan met je hand je kuit vastpakt om die kriebel te stoppen. Eigenlijk wil je het liefst opstaan en de vergadering verlaten, maar opstaan kan helaas niet...

Dit zijn micro-itches, kleine kreibelige signalen van onze gedachten waarop onze handen reageren. Deze micro-itches zijn continu aanwezig en je handen onthullen deze kleine subtiele aanwijzigingen.

NonVerbaaltje laat in elk filmpje over handen deze kriebel zien en laat de gedachten spreken.

Wat doen we met het neurologische effect van handen schudden nu het coronavirus dit zakelijke gedrag bedreigd?

Steeds meer bedrijven hebben hun veiligheidsmaatregelen verscherpt nu het coronavirus Nederland heeft bereikt. Ziekenhuizen, bedrijven en instellingen schudden geen handen meer. En juist dat handen schudden heeft een belangrijke functie.

Handen schudden       

De hand wordt geschud als ontmoetingsgebaar. Je stelt je voor of je heet iemand welkom. Toch zit er meer in deze aanraking dan dat je op het eerste gezicht zult denken; door het aanraken van de ander komt na ongeveer 3 seconden het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon staat bekend als het knuffelhormoon en zorgt ervoor dat we milder en toegankelijker naar elkaar zijn.

Als we geen handen meer schudden en zakelijk aanraken ‘verboden’ wordt, helpt oxytocine je niet om alvast benaderbaar te zijn. Toch kunnen we bij elkaar een ander gunstig hormoon laten vrijkomen.

In de ogen kijken

Als je geïnteresseerd in de ogen van je zakenpartner kijkt en dat telkens opnieuw doet als jouw blik de zijne kruist dan komt het liefdeshormoon fenylethylamine vrij. Dit hormoon is een krachtige stimulator voor genegenheid waardoor jullie beide toegankelijker en milder naar elkaar zullen zijn.

Als we niet de handen kunnen schudden, maar wel het neurologische effect willen behouden zijn de ogen een waardevol instrument!

Handen schudden voorkomen, hoe help je jezelf tijdelijk van deze gewoonte af!

Handen schudden zit in ons systeem, als we elkaar ontmoeten zorgt onze gewoonte ervoor dat we onze hand uitsteken om elkaar te begroeten. Een respons dat nu opeens afgeleerd moet worden maar hoe doe je dat?

‘Als iets hardnekkig in ons systeem zit is het net onze lievelingstrui. Telkens trek je hem weer aan omdat hij zo lekker zit, je voelt je er vertrouwd en comfortabel in. Als je thuis komt van je werk, trek je hem aan, het is een ritueel geworden en na een tijdje een gewoonte. Gewoonte is waar het reptielenbrein zich lekker bij voelt en het zou elke keer de drang hebben om deze gewoonte uit te voeren. Maar op zeker moment is de trui zo versleten, vol met gaten, dat hij weg moet. Een nieuwe trui vervangt de oude. Maar het is wennen, je hunkert naar die oude warme trui die zo goed om je heen paste, elk draadje kende je. Deze nieuwe trui moet nog passend worden. Je moet je er lekker in gaan voelen. Daar heb je tijd voor nodig.’ Uit het boek ‘Lichaamstaal lezen’ geschreven door Isabelle van de Nadort.

Handen schudden is als je oude lievelingstrui, je moet iets doen zodat je niet automatisch die lievelingstrui pakt. Hem weg doen en zorgen dat hij niet meer binnen handbereik ligt is dan een optie. Met handen schudden kun je iets vergelijkbaars doen.

Je kunt voor jezelf zorgen dat je geen hand kunt schudden. Als je elkaar begroet kun je een kop koffie in je rechterhand, je handgeef hand, vast houden. Sommige mensen zijn dan geneigd om het kopje koffie aan de linkerhand af te geven, ook dat kun je voorkomen. Een tas, een koffer of wat papieren zullen een barrière vormen. Ook zorgen een tafel of een stoel voor teveel afstand en kun je handcontact vermijden.

Succes met dit contact vermijden en doe je lievelingstrui even in de kast en trek een ander shirtje aan…

Isabelle van de Nadort

Sebastiaan Hermans, spelende verleidelijke vingers

Geprikkeld word ik door de stuwing van je pols, mijn ogen zien slanke vingers woorden vertellen….. sierlijk dansen ze telkens uit hun rustige positie…. Sebastiaan, wat praat jij mooi met je bewegelijke koontjes…. verduidelijkt je wijsvinger je standpunt: trots veren duimen ritmisch omhoog…. elke vinger doet mee met deze dans.…. de aanzet van je pink…… en ontevreden laat je af en toe je middelvinger zien….. mmm Sebastiaan, tastbare vingers ontrafelen je woorden….

NonVerbaaltje

Duimzuigende Huub Stapel

Huub… bijtend, zuigend, knabbelend op je duim zie ik dat je het niet eens bent met John van den Heuvel. Graag wil je dat hij zijn mond houdt…. dan realiseer je je dominante duim….. subtiel glijdt je hand over je wang naar je oor. Ben je je bewust van jezelf? Of heb je lichamelijke troost nodig…. en toch wil je iets zeggen: je wijsvinger gaat omhoog, maar een interpretatie is ver weg….. woorden en tonen blijven diep van binnen zitten…. je bijt op je lippen, je klemt je tanden op elkaar om geen woord uit te brengen. Huub, wat had je willen zeggen?....

NonVerbaaltje

Roelof van Laar zijn handen, spreken

Roelof, hoe je met je duim over je andere duim streelt, hoe je geborgenheid en steun aan jezelf geeft is zo vertederend, maar het staat in schril contrast met je samengevouwen handen die je voor je buik houdt…. ben je zo gefrustreerd?.... Roelof, het is echt geweldig hoe je handen spreken…..af en toe open je ze…. zijn even je mooie grote handen los van elkaar, maar door een dakje te maken met je vingers laat je zien dat je hier oppermachtig over voelt….. en al snel geef je met je vuisten aan dat je wilt dat ze in beweging komen…. wanneer je je warme handen inéén slaat, staat één ding vast: je wilt actie zien, maar Roelof, je blijft gefrustreerd ook al laat je je handen rusten op het plateau…. wat zouden jouw handen vertellen als ze konden praten?

NonVerbaaltje

Sturende berichtgeving, Jeroen Overbeek

Ohh Jeroen, je middelvinger verleidde mijn gedachten….. lokte in een paar seconden mijn stemming mee…. voel jouw aangevallen houding, die je met je lange vinger hebt verwoord. Beïnvloedde je het nieuws? Wat breng je te weeg?….. Het zinnetje van Twan Huys spookt door mijn hoofd: “Alles is waar in Nieuwsuur”. Twijfelachtig denk ik na over jouw innerlijke gemoedstoestand…. je pure reactie siert jouw verhulde objectiviteit….

NonVerbaaltje

Eva Jinek zelfbeheerste dansende vingers met aanzien

Synchroon dansen je vingers in spiegelbeeld met elkaar…. je woorden geven de aanzet van elke beweging aan…… je toon wordt door tegendruk van de vingertoppen geaccentueerd…. je interpretatie verduidelijkt….. vol zelfbeheersing en kalmte laat deze plaatsing van de hand en vingertoppen zien dat je de situatie in de hand hebt….. machtig verspreidt je elk woord met aanzien….

NonVerbaaltje