Subnavigatie

Achter de waarheid komen.

Is wat iemand zegt wel wat hij echt bedoeld?

Voelen we ons bedrogen als iemand er bewust voor kiest om de ander te misleiden, zonder dat diegene dat weet? En wat gebeurd er als we tijdens het gesprek zelf het bedrog kunnen herkennen?

Ongemerkt dit leugentje waarnemen geeft in het gesprek waardevolle informatie. In een verkoopgesprek wordt geregelt om de hete brei heen gepraat. We willen van nature, als we een band op bouwen of al een relatie hebben met de klant, een conflict vermijden. Om die reden zal de klant niet gelijk "nee" zeggen tegen een voorstel of een uitwerking. Hoewel hij mondeling positieve signalen uitzendt zal hij via zijn lichaam zijn verweer tonen.

Wie deze signalen snel kan lezen, kan het verkoopproces bijsturenen, versterken en heeft door lichaamstaal waar te nemen meer invloed op het verdere verloop.

In de filmpjes legt NonVerbaaltje het bedrog bloot om zo de misleiding te kunnen doorgronden.

Humberto, breng je me in verwarring?...

Humberto, wat wil je me doen geloven?.... je mond, je lippen die strak op elkaar blijven staan…. Je ogen glinsteren van genot….. Kan je het niet geloven dat je dit meemaakt?.... Je hoeft je mooie lach niet te verbergen…. Je ogen verraden je…. Je wenkbrauwen open en omhoog en je lach duidelijk zichtbaar achter je warme handen…mmm…. Ondeugend kijk je even naar links…. Dit moment kan jou niet afgepakt worden… of toch wel?... Luuk, wat doe je nu?.... even zag ik de mondhoeken naar beneden trekken…. Even bracht je me weer in verwarring…. Maar de ontlading is groot… te groot, de aanzet van je lach te sterk…. Luidt hoor ik je stem…. Humberto the greatest…..

NonVerbaaltje

Verbijtende Anouk

Anouk…. Je bijt zo lekker op je onderlip… is dat jezelf beheersing?.... een golf van koele drank geven je alle rust en ruimte om de juiste woorden te zoeken…. Wrijf je de drugs weg?… durf je echt niet meer?.... zijn er andere places to go?....

NonVerbaaltje

Strelende Bram Moszkovicz….

Mmm Bram, sensueel streel je warme koffie…. Je vingers glijden over de rand… Licht raak je me aan door deze betasting. Geef je blijk van intenties ten opzichte van je schrijven? Of zoek je troost in het gevoel van het woord…. Het kopje en je armen zeggen meer dan het doen lijken, voel je je veilig in deze omringende vorm?.... Ohhh Bram, gelukkig kan Theo Maassen je alle bescherming bieden voor deze ene dag…..

NonVerbaaltje

Troostende regressieve gebaren

Het strelen van de handpalm van Mark Rutte brengt me even terug in de tijd. Als klein meisje overwon ik kleine gevaren aan de hand van mijn moeder die me gerust stelde door in mijn handpalm te strelen als ik samen met haar overstak, het verkeer naast me voelde razen, of voor het eerst naar de orthodontist ging. Zij bracht me verder en stelde me keer op keer gerust. En nu, voert onbewust Rutte zich terug naar zijn jeugd waar zijn ouders hem troosten. Lichaamsaanrakingen die hij toen voelde geeft hem nog steeds innerlijke geborgenheid. Dit zelf-troostende gebaar en zijn hand gevouwen om de andere hand verraad zijn gespannenheid. Deze strelingen helpen Mark zijn innerlijke conflicten te bedaren. De opgebouwde onderdrukte spanning wrijft Mark met zijn handen tegen elkaar aan weg. Teveel aan energie stroomt uit zijn lichaam, helpt Mark zijn balans te herstellen net als de balans die mijn moeder mij gaf bij elke grote stap aan haar zijde.

NonVerbaaltje