Subnavigatie

Herken wat er in je collega omgaat

Hoe je collega loopt of kijkt is op zijn of haar manier. Doen en laten zijn specifieke gedragingen die bij je collega horen en ook de uitdrukking in het gezicht is kenmerkend voor je collega. Deze kenmerken zijn structuren van het karakter en geven een bepaalde overlevingsstrategie weer waardoor er een specifieke uitstraling is. Als je de lichaamstaal van het karakter van je collega herkent en ziet welke overlevingsstrattegie hij of zij heeft, zie je in één oogopslag hoe je het beste je collega met een efficiënte en constructieve communicatie kunt benaderen.

 

"Het werk gaat sneller, makkelijker en beter met een team dat elkaars karakter en eigenschappen begrijpt en herkent. "                     H. Verhagen

Karakterstructuren vorm je in de eerste levensjaren tijdens belangrijke ontwikkelingsfases. Het zijn reacties op vervulde of niet vervulde behoeftes die het karakter kleur geven. Deze reacties uiten zich op den duur in vaste patronen in je denken, gedrag en gevoel. Door het terugkerende patroon heeft het brein een overlevingsmechanisme gecreëerd om je te beschermen, zodat je niet vervelende situaties geraakt of gekwetst wordt. Deze karakterstructuren en overlevingsmechanismen zie je terug in je houding.

 

Opbouw training 'Lichaamstaal op de werkvloer':

Twee weken voor de training krijgt elke deelnemer theoretische achtergronden van de karakterstructuren, patronen en overlevingsmechanismen toegezonden.

 

De training 'Lichaamstaal op het werk' laat zien welke karakterstructuren, patronen en overlevingsmechanismen een collega heeft. Het team leert non-verbaal deze signalen te herkennenen. Iedereen heeft een eigen handleiding. Om effectief met iemand te kunnen communiceren is het handig om de persoon verbaal en non-verbaal te begrijpen.

  • In het eerste gedeelte van de training worden de karakterstructuren en patronen behandeld en krijg je inzicht in de verschillende houdingsstijlen.
  • In het tweede gedeelte worden de overlevingmechanismen behandeld en, aan de hand van praktische tips en oefeningen, ontwikkel je concrete en toepasbare verbale en non-verbale strategieën.

Omdat je de karakterstructuren, patronen en overlevingsmechanismen van je collega herkent, weet je hoe je het beste op je collega kunt reageren, is er op het werk een betere samenwerking en dat leidt tot een goede sfeer.

 

Voor wie is deze training aan te bevelen?

Voor teams die elkaar willen versterken en efficiënte onderlinge verhoudingen en contacten belangrijk vinden.

 

 

Wat klanten ook intressante trainingen vinden: