Ontspannende lichamelijke spanning.

2 maart 2019

Even snel een boodschap halen, schiet door mijn hoofd heen wanneer de andere auto onze net nieuwe Volvo waar we maanden op gewacht hebben raakt. Het is glad en ik rij voorzichtig langzaam door een dorpje bedekt met witte sneeuw tot ik bruut verstoort wordt . Alles lijkt in slow motion te gaan. De tegenligger die de bocht in hoort te sturen komt nu recht op mij af en ik probeer hem en de auto’s die langs de kant van de weg staan te ontwijken. Het lukt me dat hij mij niet frontaal raakt maar de twee deuren, van mij en de achter passagier die er niet zit, wordt als kreukelzone gebruikt.

De man van de andere auto stapt meteen uit en loopt versnelt naar mij toe. De deur trekt hij open en daar staan we, dader en slachtoffer naast elkaar. Het is goed zichtbaar wie hier verantwoordelijk voor is. De dader vertoont hoge opwinding. Zijn lichaam heeft spanning dat weg moet, de adrenaline is zo hoog dat zelfs de spieren iets moeten doen om de overvloed van energie weg te laten stromen. Hij trilt, heeft grote pupillen en staat letterlijk naar voren gericht. Vluchten kan niet meer want zijn en mijn auto hebben schade. Ik kan twee dingen doen. Mijn frustratie van deze domme uitglijder tonen of hem kalmeren. “Het is maar blikschade” zeg ik met kalme stem waardoor ook zijn ademhaling veranderd en in een soort Zen-modus komt…. Er valt een last van hem af. Ik kijk naar zijn auto en zie twee kinderen op de achterbank zitten. Ik vraag hoe het met de jongen en het meisje gaat. Zijn interne spanning komt weer naar boven drijven en we versnellen naar zijn auto De man zijn benen, armen en zelfs zijn bovenlichaam trillen van de spanning. Deze vibratie hoor je nog in zijn stem en gelukkig verdwijnt het als sneeuw voor de zon wanneer de man ziet dat zijn kinderen verdiept in een spelletje op de telefoon zitten en nauwelijks in de gaten hebben van wat er werkelijk is gebeurd.

Zijn mannelijkheid kan hij weer tonen en pakt doeltreffend het schadeformulier uit de auto.

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

lees NonVerbaal Opgevat.....