Ontspannende lichamelijke spanning

2 maart 2019

Even snel een boodschap halen, schiet het door mijn hoofd heen wanneer de andere auto onze - net nieuwe Volvo- waar we maanden op gewacht hebben, raakt. Het is glad en ik rij voorzichtig langzaam door een dorpje bedekt met witte sneeuw tot de rust bruut verstoord wordt.  Alles lijkt in slow motion te gaan: de tegenligger die de bocht in hoort te sturen, komt nu recht op mij af en ik probeer hem en de auto’s die langs de kant van de weg staan, te ontwijken. Het lukt mij, maar hem niet: frontaal raakt hij twee deuren, die van mij en de deur van de achterpassagier die er gelukkig niet zit, wordt als kreukelzone gebruikt.

De man van de andere auto stapt meteen uit en loopt snel naar mij toe. Hij trekt de deur van mijn auto open en daar staan we dan, dader en slachtoffer naast elkaar. Het is goed zichtbaar wie hier verantwoordelijk voor is. De dader vertoont hoge opwinding: zijn lichaam heeft spanning dat weg moet, de adrenaline is zo hoog dat zijn spieren iets moeten doen om de overvloed aan energie weg te laten stromen. Hij trilt, heeft grote pupillen en staat letterlijk naar voren gericht. Vluchten kan niet meer want zijn en mijn auto hebben schade. Ik kan twee dingen doen: mijn frustratie van deze domme uitglijder tonen of hem kalmeren. 'Het is maar blikschade.', zeg ik met kalme stem waardoor ook zijn ademhaling veranderd en in een soort Zen-modus komt…. er valt een last van hem af. Ik kijk naar zijn auto en zie twee kinderen op de achterbank zitten. Ik vraag hoe het met de jongen en het meisje gaat. Zijn inwendige spanning komt weer naar boven drijven en we lopen snel naar zijn auto. De man zijn benen, armen en zelfs zijn bovenlichaam trillen van de spanning. Deze vibratie hoor je nog in zijn stem en gelukkig verdwijnt het als sneeuw voor de zon wanneer de man ziet dat zijn kinderen verdiept in een spelletje op de telefoon zitten en nauwelijks in de gaten hebben wat er werkelijk is gebeurd.

Zijn mannelijkheid kan hij weer tonen en hij pakt doeltreffend het schadeformulier uit de auto.

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

Lees Non-verbaal Verwoord